De vaccinatietoestand in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

 

Persbericht - PDF

De vaccinatietoestand in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

 

 

De vaccinatiegraad in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gaat erop vooruit, met intussen 65% voor de eerste dosis en 62% voor de tweede dosis. De uitdaging blijft om de vaccinatiegraad bij mensen jonger dan 45 nog verder te verhogen. Daartoe heeft de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) haar "terug-naar-schoolplan" opgesteld. Met dit plan moeten we het gestelde doel kunnen halen, het strikte minimum om de epidemiologische situatie onder controle te houden.

Dankzij vaccinatie kunnen mensen die volledig gevaccineerd zijn, zichzelf en hun familie en vrienden beschermen tegen Covid-19 en de ernstige vormen ervan, waaronder "long Covid" bij jongeren.

De GGC wil de algemene vaccinatiegraad in het Brussels Gewest verhogen, en zo veel mogelijk remmingen en obstakels voor vaccinatie wegnemen. Daarom heeft zij in samenwerking met verschillende partners een "terug-naar-schoolplan" uitgewerkt. Ter herinnering: dat plan omvat verschillende gedecentraliseerde vaccinatie-initiatieven (4 vaccinatiecentra, 5 Vacci-Bussen, verschillende lokale vaccinatieposten, vaccinatie in bedrijven, scholen, gebedshuizen, supermarkten en door huisartsen en in wijkgezondheidscentra), die de huidige strategie versterken. Dat moet het mogelijk maken de doelstelling van 16.000 toegediende eerste doses per week te halen. Het is de bedoeling dat tegen eind oktober 65% van de volledige Brusselse bevolking gevaccineerd is.

"Dankzij deze gedecentraliseerde acties kunnen we tegelijkertijd mogelijke belemmeringen voor vaccinatie wegnemen, want we maken de vaccinatie toegankelijk, en mensen die nog vragen hebben over vaccinatie geruststellen, via het medisch team dat ter plaatse aanwezig is. Tijdens de eerste vier dagen van het project hebben we 580 vaccindoses toegediend in supermarkten," verklaart Inge Neven, verantwoordelijke voor de aanpak van Covid-19 bij de GGC.

persbericht_06_09_2021_-_stand_van_zaken.png

Waar kan je je laten vaccineren?

Momenteel vaccineren we alle Brusselaars van 12 jaar en ouder. Jongeren tussen de 12 en 15 jaar moeten door (één van) hun ouders of hun voogd begeleid worden wanneer ze zich laten vaccineren, en dit voor beide doses.

Je kan je op heel wat plekken laten vaccineren. Een overzicht van alle mogelijkheden is beschikbaar op https://coronavirus.brussels/nl/waar-kan-ik-me-laten-vaccineren/. Vooraf een afspraak maken is niet nodig. Wie toch een afspraak wil maken in één van onze vaccinatiecentra, kan dat nog steeds doen via Bru-Vax of door ons callcenter te bellen op 02/214.19.19.

Volledige vaccinatie en het naleven van de afstands- en hygiënemaatregelen blijven belangrijk als bescherming tegen ernstige vormen van Covid-19 en meer virulente varianten.

 

Ga voor meer informatie over de aanpak van Covid-19 in Brussel naar coronavirus.brussels. Volg ook ons nieuws op onze Facebookpagina en op ons Twitteraccount