Het aantal besmettingen blijft stabiel en de inspanningen om alle Brusselaars te vaccineren gaan voort

 

Persbericht - PDF

Het antaal besmettingen blijft stabiel en de inspanningen om alle Brusselaars te vaccineren gaan voor

Wekelijks besluiten iets meer dan 10.000 Brusselaars om zich te laten vaccineren. Het aantal vaccinaties onder jongeren neemt gestaag toe. De epidemiologische situatie in Brussel stabiliseert zich en momenteel is er nog geen sprake van een nieuwe piek, zoals vorig jaar rond dezelfde tijd.

De afgelopen weken hebben de epidemiologische indicatoren in Brussel zich gestabiliseerd, maar wel op een hoog niveau. Als we een nieuwe piek in het aantal besmettingen, zoals vorig jaar rond dezelfde periode, willen voorkomen, dan blijft voorzichtigheid geboden. Doordat we opnieuw naar school en het werk gaan, neemt het aantal sociale contacten namelijk toe.

Om jezelf en anderen te blijven beschermen, is het raadzaam om je te laten vaccineren en daarbovenop nog steeds bepaalde beschermingsmaatregelen in acht te nemen, zoals:

  • Een mondmasker dragen op gesloten of drukke plaatsen en/of in het bijzijn van kwetsbare personen;
  • De voorkeur geven aan buitenactiviteiten of je ruimten verluchten en ventileren;
  • Je handen regelmatig ontsmetten;
  • In isolatie gaan en je laten testen bij het minste symptoom dat op Covid-19 kan wijzen (hoest, ademhalingsproblemen, koorts, spierpijn, vermoeidheid, verlies van reuk- en/of smaakzin, verstopte neus, keelpijn of diarree), of je nu gevaccineerd bent of niet, het aantal persoonlijke contacten beperken en elk contact met kwetsbare personen vermijden.

Een boosterdosis tegen ernstige vormen van Covid

Om ervoor te zorgen dat onze ouderen, bij wie de immuunrespons na een paar maanden soms minder goed is, beschermd blijven, kunnen Brusselaars van 65 jaar en ouder vanaf nu een herhalingsdosis krijgen.

Vanaf 11 oktober 2021 zullen 128.000 volledig gevaccineerde Brusselaars geleidelijk worden uitgenodigd om zich te laten vaccineren. 85-plussers zullen hun uitnodiging eerst ontvangen, en vervolgens komen de jongere leeftijdsgroepen aan de beurt. Mensen van 65 jaar en ouder kunnen echter al sinds 4 oktober terecht in de vaccinatiepunten om hun herhalingsdosis te ontvangen. Zij moeten hun identiteitskaart meenemen en een vaccinatiebewijs dat aantoont dat hun laatste vaccindosis minstens 4 weken geleden werd toegediend. Om onnodige wachttijden in het vaccinatiecentrum te vermijden en om er zeker van te zijn dat ze op de gewenste dag worden gevaccineerd, raden wij mensen aan vooraf een afspraak te maken via Bru-Vax of door het callcenter te bellen op 02/214.19.19.

De epidemiologische situatie en de vaccinatietoestand in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Epidemiologische situatie: de sleutelindicatoren stabiliseren

De incidentie (m.a.w. het aantal besmettingen per 100.000 inwoners) daalt licht, en zit op 450 op 08/10 tegenover 498 op 01/10. De meeste besmettingen vinden plaats in de jongste leeftijdscategorieën.

De positiviteitsratio (het aandeel positieve resultaten in het totaal aantal uitgevoerde tests) neemt licht af, en gaat van 6,5% op 01/10 naar 6,1 op 08/10.

De R-waarde (het aantal besmettingen dat een zieke veroorzaakt) stabiliseert zich onder de drempel van 1. Op 08/10 bedroeg de R-waarde 0,93.

Het aantal ziekenhuisopnames en patiënten op intensieve zorgen stabiliseert zich

Het aantal ziekenhuisopnames blijft stabiel. Op 07/10 lagen er in het Brussels Gewest 216 mensen in het ziekenhuis. Het aantal patiënten op intensieve zorgen in de Brusselse Ziekenhuizen volgt diezelfde trend: op 07/10 waren het er 58.

Deze week zijn er 15 mensen overleden in het Brussels Gewest.

persbericht_08_10_2021_-_stand_van_zaken.png

Volledige vaccinatie en het naleven van de afstands- en hygiënemaatregelen blijven belangrijk als bescherming tegen ernstige vormen van Covid-19 en meer virulente varianten.

 

Ga voor meer informatie over de aanpak van Covid-19 in Brussel naar coronavirus.brussels. Volg ook ons nieuws op Facebook, Twitter en Instagram.